Telefon
WhatsApp
İnstagram
header-logo2.png

İstanbul’dan deprem göçü

İstanbul’dan deprem göçü

Kahramanmaraş depremlerinden sonra risk altındaki illerde de göç başladı. Özellikle İstanbul'da yaşanan taşınma hareketliliği dikkat çekici.

ntv.com.tr’de yer alan habere göre, İstanbul sakinleri, bir yandan kent içinde daha az riskli semtlere taşınma arayışına girerken, bir yandan da kent dışına göç ediyor. Eski yapıların yoğunlukta olduğu Kadıköy başta olmak üzere Avcılar, Beylikdüzü, Bağcılar, Sefaköy gibi pek çok ilçeden şehir dışına deprem göçü başladığı belirtiliyor. Kenti terk ederken aile yanına yada daha küçük evlere taşınma nedeniyle bazılarının eşyasını yanında götürmediği, bu nedenle kentteki depolarda da doluluk oranlarının arttığı dikkat çekiyor.

Taşınmanın en çok yaşandığı ilçeler

İstanbul’da özellikle Avrupa Yakası’nda yaşanan taşınma hareketliliği ile ilgili Ekonomim.com’a açıklamada bulunan Evden Eve Nakliyatçılar Derneği (END) Başkanı Ali Ayılmazdır, depremden sonra İstanbul’da nakliyat talebindeki artışa vurgu yaptı. END Başkanı Ali Ayılmazdır, “Sezonun düşük olduğu bu dönemde deprem öncesinde hemen hemen her firmamızı günde 2-3 kişi ararken şimdi bu sayı ortalama 20 ila 25 kişiye çıktı. İstanbul’dan hemen hemen her bölgeye doğru bir göç var. İkinci evi nerede varsa oraya gidiyor. Beylikdüzü, Avcılar, Bağcılar, Sefaköy, Pendik, Kartal tarafından yoğunlukla Karadeniz bölgesine bir talep var. Anadolu Yakası’ndan ise Kadıköy’den göç fazla. İnsanların birçoğu da daha deprem testleri yapıyor. O testlere göre daha artacak diye düşünüyoruz” diye konuştu.

Ayılmazdır, İstanbul’u terk edenlerin bir kısmının da eşyalarını depolara verip öyle gitmeyi tercih ettiğini anlattı. Eskiden arayanların hazırlanmak için 1 aya yakın bir zaman istediklerini anlatan Ayılmazdır, şimdi hiç düşünmeden bir an önce kentten ayrılmaya odaklandıklarını da söyledi. Ayrıca bu günlerde sektörün fahiş fiyat taşımalarla gündeme gelmesi konusuna da değinen Ali Ayılmazdır, “Bunu yapanlar dernek üyelerimiz değil. Dernek olarak ayrıca önümüzdeki günlerde bir araya gelerek sektörde taşıma kaynaklı oluşabilecek fiyat sıkıntılarını da çözmeye çalışacağız. Bölgelere göre belli fiyatlar belirlenebilir” dedi.

TÜGEM Başkanı Hakan Akdoğan: “İmkanı olsa yüzde 70’i evini değiştirecek”

Kahramanmaraş deprem sonrası insanların önce oturdukları bölgeyi, sonra evlerini ciddi şekilde sorgulamaya başladığını söyleyen Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan, “Bu sorgulamalar hem iç göçe hem de dış göçe neden oldu” diye konuştu. Ipsos araştırmasının da bu isteğe işaret ettiğini belirten Akdoğan, “Araştırmada insanların yüzde 60 ila 70’inin daha sağlam bir eve geçmek istediğini ortaya koyuyor. Yani ekonomik koşullar iyi olsa bu insanların önemli bir kısmı çok daha hızlı bir şekilde müstakil bir yaşam ya da tepelere doğru daha sağlam binalara geçecektir. Ancak şu anda sadece ekonomik şartları iyi olanlar bu hareketliliğin içinde” dedi.

“İstanbul’dan çıkış 20 yılın zirvesinde”

6 Şubat’tan sonra eski binadan çıkıp eşyasını depoya vermek isteyenlerin sayısının arttığını söyleyen Hayatoğlu Nakliyat’ın sahibi Mehmet Bağlar, “Eskiden haftada 2-3 kişi depolama için ararken, şimdi son bir haftada bu sayı 30-40 kişiye çıktı. Bunun yanı sıra şehirlerarası taşıma da arttı. Ege Bölgesi’ne yazlık bölgelere gidenler var. Ayrıca İstanbul’dan Kocaeli ve İzmit bölgesine çok fazla göç var. Eşyalarını götürmeyip gidecekleri yerlerde daha küçük alanlarda daha uygun fiyata ya da anne babasının yanında kalabiliyorlar” dedi.

Kadıköy’den Fenerbahçe, Kızıltoprak’tan özellikle çıkış olduğunu söyleyen Bağlar, İstanbul’a dönüşün ise deprem bölgesi dışında neredeyse hiç olmadığını belirtti. Bağlar, on 10 günde İstanbul’dan çıkışların neredeyse son 20 yılın zirvesine çıktığını dile getiren Bağlar, talebin sürmesi halinde genel olarak depolarda kısa zamanda yer kalmayacağını öne sürdü. Bağlar, İstanbul içindeki göçün ise Göktürk bölgesine doğru yoğunlaştığını, son bir hafta içinde bölgeye yapılan göçte yüzde 30 oranında artış yaşandığını söyledi.

Deprem göçünde güvenli gösterilen Sinop ön plana çıkıyor

Diğer yandan İHA’da yayımlanan özel habere göre ise deprem nedeniyle şehir değişikliği tercihinde Sinop öne çıkan illerden biri. 11 ili etkileyen deprem felaketi ve beklenen İstanbul depremi konusunda güvenli ve sakin yaşam alanı arayanların Sinop’a rağbet gösterebileceği düşünülüyor.

Farklı şehirlerde yaşayan depremzedelerin bir kısmının memleketlerine geri döneceğini, bir kısmının ise güvenilir yaşam alanları arayışı içine gireceğini belirten Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan, “Kentimize gelen vatandaşlarımızın birçoğu, daha önce ya çocuklarını Sinop Üniversitesi’nde okumasından, ya Sinop’ta tatile geldiklerinde gördüklerinden özellikle burayı tercih edip gelen depremzede vatandaşlarımız var. Bunların bir kısmının bundan sonra hayatlarını Sinop’ta devam ettireceğine dair bir öngörü içerisindeyiz. Bunun için kentimizde bir takım hazırlıkların yapılması lazım” diye konuştu.

Sinop kent merkezinde yeni yaşam alanları oluşturmak için mevcutta girişimlerinin olduğunu söyleyen Başkan Ayhan, “Yeni bir kent kurmak, Sinop’un tarihi yarım adasını açık hava müzesine çevirmek, onun dışında yeni Sinop kurmakla ilgili planlarımız hazır, sadece bakanlık onayını bekliyordu. Bu süreç te biraz gecikti açıkçası. Zaten bu deprem bize gösterdi ki, deprem ve benzeri olağanüstü durumlarda kentlerin gelecekteki nüfus projeksiyonuyla ilgili hesaplamalarının yeniden yapılması lazım” diye konuştu.

Yeni imar planları yapılırken yıl ve nüfus ile ilgili hesaplama yapıldığını kaydeden Başkan Ayhan, “Bundan 20 yıl sonra Sinop’un nüfusunun 80 bin olacağı öngörüsü, bilimsel çalışması sonrası kent ona göre planlanır. Zaten deprem sonrası nüfus hareketi olmasa dahi, turistik belde olduğumuz için kış ile yaz nüfusumuz arasında ciddi fark var. Bizim nüfusumuz yazın 300-400 bine çıktığında bu planların bize yetersiz olduklarını biliyoruz. Gelecekte umarım yaşamayız ama yaşayacağımız toplumsal ve jeolojik sıkıntılar neticesinde kentimizde oluşabilecek bir göç akını karşısında kentimizin imar planlarıyla ilgili tolerans eşiğinin biraz daha geniş tutulması gerekiyor” şeklinde konuştu.

“Daha büyük göç hareketleriyle karşılaşabiliriz”

Sinop’un gelecekte daha büyük göç hareketliliği yaşama ihtimalinin yüksek olduğunu vurgulayan Başkan Ayhan, “Şu anda kentimizde 2 binin üzerinde depremzede vatandaşımız var. Belki bunların 300-500’ü burada yaşamına devam etmek isteyecek ama bu da bize bir öngörü. Daha sonrasında daha büyük göç hareketleriyle karşılaşabiliriz. Bu sebeple dileğimiz projemizin bir an önce hayata geçirilmesi” ifadelerini kullandı.

Pandemide öngörülemeyen ‘tersine göç’ yaşandı

Pandemi döneminde sağlığından endişe edenlerin güvenilir yer arayışları konusunda önemli ölçüde tersine göç yaşandığını anlatan Başkan Ayhan, “Deprem sonrası kentimize yapılan göç öncesinde pandemide de biz bunu yaşadık. Bu göç planlı olarak yapılıyor, biz biliyoruz deprem bölgesinden kaç kişinin geldiğini. Ama pandemi süresinde de çok ciddi anlamda öngörülemeyen tersine göç yaşandı. Bundan 30-40 yıl önce İstanbul’a, Ankara’ya büyük şehirlere göçen insanlarımız orada ekonomik özgürlüklerini kazandıktan sonra artık bu kente geri dönmeyle ilgili hareket içerisinde oldular. Onun için bizim hazırlıklarımız tamam, biz bunun çalışmasını yaptık sadece bakanlığın onayını bekliyoruz” dedi.

Kaynaklar:

ntv.com.tr

Ekonomim.com

İHA

  • Paylaş

Önceki

Kadınlar en çok Balıkesir’den ev ...

Sonraki

Bina risk tespiti raporuna talep arttı

İlanlarımız hakkında daha detaylı bilgi almak için,Hemen Arayın! 0 (850) 532 70 93