Telefon
WhatsApp
İnstagram
header-logo2.png

Metaverse’de arsa dolandırıcılığına dikkat!

Metaverse’de arsa dolandırıcılığına dikkat!

‘Metaverse’ projelerinde yapılan arsa satışlarında yaşanabilecek dolandırıcılığa karşı uzmanlar uyarıyor.

Geleceğin teknolojisi olarak tanıtılan ‘Metaverse’ projelerinde sanal arsa satışları yapılmaya devam ediyor. Dünyanın her yerinin parsel parsel satışa sunulduğu platformlarda İstanbul’un birçok bölgesi konumuna göre farklı fiyatlardan satılıyor. Uzmanlar ise sanal arsa satışlarında mutlaka uzmanlara danışılmasını öneriyor ve yaşanabilecek dolandırıcılıklara karşı uyarıyor.

Uzmanından Metaverse’de arsa alacaklara uyarılar

Metaverse projeleriyle birlikte İstanbul’un ve Ankara’nın önemli lokasyonlarının sanal haritalarda satıldığını söyleyen Metaverse Uzmanı Can Kazancıoğlu, “Bu teknolojiyle birlikte çıkan birçok proje oldu. Her teknolojinin başında iyi projeler olduğu gibi kötü projelerde olabiliyor. Bunlardan bazıları şu anda aslında her gün haberlerde gördüğümüz sosyal mecralarda gördüğümüz arsalar ile alakalı satış projeleri. Şu anda İstanbul Boğaziçi Köprüsü gibi. Ankara gibi önemli lokasyonların piksel piksel yani metrekare metrekare satıldığını görebiliyoruz. Bu projeler çıktığında 10 TL gibi rakamlara satılırken insanların alım satımı ile şu anda 5 milyon dolar gibi rakamlara çıkmaya başladı ve burada aslında bir kiralama ya da gelir elde etme şansınız yokken projenin sadece sahibine bir para kazandırmış oluyorsunuz” ifadelerini kullandı.

“Aldığınız tapu veya yaptığınız yatırımların tamamının gerçekliğinin olduğunu bilmeniz gerekir”

Gerçek hayatta yaşanan sahteciliğin metaverse projelerinde de olabileceğine dikkat çeken Kazancıoğlu, “Gerçek hayatta aldığınız bir tapunun sahte olma ihtimali metaverse projelerindeki arsa satışlarında da olabilir. Bu yüzden aldığınız tapu veya yaptığınız yatırımların tamamının gerçekliğinin olduğunu bilmeniz gerekir. Klon olup olmadığına dikkat dikkat etmeniz gerekir, bu sebeple bilirkişilere danışmanızı öneririm” diye konuştu.

Büyük firmaların metaverse ve NFT konusunda büyük geliştirme projeleri yaptığına da değinen Kazancıoğlu, “Büyük firmaların gerçekleştirdiği önemli projeler var. Bu projelerin çoğu aslında yatırım yapacağınız ya da sizin faydalanabileceğiniz teknolojiler olmayacak. Yatırdığınız rakamların çoğunu kaybedeceksiniz. Bu kaybın azaltılması için aslında çok doğru kaynaklardan araştırıp doğru kişilerle görüşme sağlayarak doğru yatırımlar yapmak gerekiyor” dedi.

Metaverse nedir?

Metaverse kelimesi, “meta” (öte) ve “universe” (evren) sözcüklerinden türetildi. Meta-universe ifadesinin kısaltılmışı olarak kullanılan Metaverse, bugün çağımızın en yeni kavramlarından biri haline geldi. Metaverse; gerçeğe yakın bir kurguda, insanların dijital avatarlarla temsil edildiği kolektif olarak paylaşılan bir sanal alan.
Metaverse şöyle tanımlanıyor: İnsanların hiçbir fiziksel çaba harcamaksızın artırılmış sanal gerçeklik cihazları sayesinde, tamamen zihinsel olarak kendilerini hissettikleri algısal evren. Bu yüzden metaverse için sık kullanılan tanımların başında “sanal evren” ve “internetin geleceği” geliyor. Peki insanlar bu evrene nasıl dâhil olacak? Yanıtı hazır: Bilgisayarlar, android cihazlar ve 3D cihazlar sayesinde… Metaverse merkezli sanal dünyalara giriş akıllı gözlükler, AR yani artırılmış gerçeklik veya VR yani sanal gerçeklik başlıkları üzerinden sağlanıyor.

Metaverse dünyasının vaadi, sanal bir kamusal alan oluşturmak… Tabii bu kamusal alanın sanal para birimleri, bugün hâlihazırda kripto para piyasasında işlem görmeye devam ediyor. Tüm bu bilgiler ışığında büyük resme bakıldığında da metaverse için “internetin geleceği” denildiği biliniyor.

Sanal dünyayı gerçek hayatla birleştirmeyi amaçlayan metaverse dünyası, uzak ile yakını bir araya getirecek. Böylece, iki ayrı yerde bulunan kişiler, aynı mekânda bir araya gelebilecek.

Meta, burada herkesi özelleştirilebilir bir dijital avatar haline getiriyor. Bu arkasında gerçek insanların olduğu dijital avatarlar, metaverse dünyasına özel “horizon” ağı içerisinde etkileşime girebiliyor, oyun oynayabiliyor, konser izleyebiliyor, ortak çalışma yapabiliyor veya sanal olarak sosyalleşilebiliyor olacak. Bir başka deyişle, bu teknoloji tasarlandığı ve planlandığı gibi geliştiği takdirde, insanlar sanal gerçeklik cihazları sayesinde alışveriş yapma, sinemaya gitme, kafede zaman geçirme gibi pek çok eylemi fiziksel bir çaba harcamaksızın bulundukları yerde yapma fırsatı yaşayacak.

  • Paylaş

Önceki

Amasya artık Metaverse’de!

Sonraki

Metaverse’de iş kuracak, gayrimenkul ...

İlanlarımız hakkında daha detaylı bilgi almak için,Hemen Arayın! 0 (850) 532 70 93